T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / GEMLİK - Gemlik Mesleki Eğitim Merkezi

TARİHÇE

MERKEZİN TARİHÇESİ

            5 Haziran 1986 tarihinde kabul edilen ve 19 Haziran 1986 tarihli 19139 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 3308 sayılı “Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu” ile belge ve çırak kayıt işlemleri öncelikle Bursa ili Nilüfer İlçesindeki Bursa Çıraklık Eğitimi Merkezinde kabul edilmiştir.

     6 Ocak 1987 tarihinden 15 Şubat 1988 tarihine kadar başvurular Gemlik Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından kabul edilmiştir. Bu tarihler arasında Kalfalık ve Ustalık belgesi almak isteyenlerin imtihanları da yine Gemlik Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğümüz tarafından yerine getirilmiştir.

            15 Şubat 1988 tarihinden itibaren başvurular Gemlik Endüstri Meslek Lisesinde kabul edilmiştir. Lise Gemlik Endüstri Meslek Lisesi ve Çıraklık Eğitimi Merkezi Müdürlüğü adını almıştır.

Çıraklık Eğitimi Merkezi’nin Gemlik Endüstri Meslek Lisesi ve Çıraklık Eğitimi Merkezi Müdürlüğü bünyesine taşınması ile birlikte öğretmen atamaları da yapılmıştır. Öğretmenlerin bulunduğu Metal İşleri, Elektrik, Tesviyecilik, Motor meslek dallarında çırak öğrenci kayıtları yapılarak eğitim öğretime geçilmiştir.1992-1993 öğretim yılından itibaren Ağaç İşleri meslek dalında kayıt yapılan çıraklara da eğitim verilmeye başlanmıştır. Ustalık ve Kalfalık imtihanları da 15 Şubat 1988 tarihinden itibaren Gemlik Endüstri Meslek Lisesi ve Çıraklık Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından yapılmıştır.

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanun ile çırak öğrencilerimizin sigorta primleri genel bütçe imkânları ile karşılanmaya başlamış halen iş kazasına, meslek hastalığına karşı sigorta primleri ödenmeye devam etmektedir.

            26 Eylül 1994 tarihinde Ata Mahallesi Küçük Sanayi Sitesi bünyesinde yapılan müstakil binasına taşınarak Gemlik Çıraklık Eğitimi Merkezi adını almıştır. Gemlik Çıraklık Eğitimi Merkezi binası Sanayi Bakanlığımızın B tipi projesine göre Zemin ve Bodrum olmak üzere iki kat olarak yapılmıştır.

1994-1995 öğretim yılı başından itibaren müstakil binasında eğitim öğretimine devam etmektedir. 1994-1995 Öğretim yılından itibaren çıraklık eğitimi, ustalık eğitimi, usta öğreticilik kursları devam etmektedir. 

10 Temmuz 2001 tarih ve 24458 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 4702 Sayılı kanun ile Çıraklık Eğitimi Merkezlerinin adı Mesleki Eğitim Merkezi olarak değiştirilmiştir. Kurumumuzda Gemlik Mesleki Eğitim Merkezi adını almıştır.

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre eğitim öğretim hizmetini sürdüren kurumumuzda çıraklık eğitimi, kalfalık sınavı, ustalık eğitimi, ustalık sınavı, Ustaların eğitimi, usta öğreticilik kursları, Mesleki ve Teknik Eğitim Kursları, geliştirme ve uyum kursları da verilmektedir.    

2017-2018 Eğitim Öğretim yılında merkezimiz örgün eğitim kapsamına alınmış olup öğrencilerimiz üç yıllık eğitiminin ardından kalfalık belgesi, dördüncü yılın sonunda ustalık belgesi alarak örgün eğitimlerini tamamlamaktadırlar.

            Merkezimizde, çırak kalfa ve ustalarımızın eğitimlerinin yanı sıra, dışarıdan denklik yaptırarak çıraklık sistemine katılmak isteyenlerin sınav işlemleri yerine getirilmektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.10.2013 - Güncelleme: 28.03.2018 16:20 - Görüntülenme: 5561
  Beğen | 4  kişi beğendi